Sådan slipper du af med den dårlige kælderlugt

Mange danske husejere oplever, at deres kælder lugter dårligt. Men hvor kommer denne ubehagelige kælderlugt fra? og hvad kan man gøre ved problemet? Det er blandt andet nogle af de spørgsmål vi vil forsøge at besvare i denne artikel.

Kilden til dårlig kælderlugt

Lugt rimer på fugt – og det er ikke helt ved siden af. Typisk er kilden til den ubehagelige kælderlugt nemlig fugt og skimmelsvamp. Det kan dog også skyldes andet såsom gammelt blomstervand eller døde dyr.

Der kan være forskellige årsager til at fugten opstår. Det kan blandt andet komme fra mennesker og deres aktiviteter. Et enkelt menneske udskiller cirka 1 liter vand i døgnet. Ved et brusebad bliver der dannet omkring ½ liter vand. Fra tørring af vasketøj kommer der omkring 1 liter vand pr. vask, og under madlavning bliver der også dannet omkring 1 liter vand i døgnet.

Det er blot nogle eksempler på, hvordan mennesker danner vand, der er med til at gøre boligen mere fugtig. Årsagen kan også være opstigende grundvand, som er overskudsvand fra jorden, der trænger gennem murværket.

Det vigtigste er at finde frem til kilden til fugten eller skimmelsvampen, der med stor sandsynlighed kunne være årsagen til kælderlugten. På den måde har man et udgangspunkt for, hvordan man skal få has på problemet. Har man brug for professionel hjælp til at kortlægge fugtproblemet, kan man bestille et gratis fugttjek her.

Konsekvenser ved dårlig kælderlugt

Det er vigtigt at finde frem til kilden til den dårlige kælderlugt, så man kan komme problemet til livs. Udover at kilden ofte er fugt og skimmelsvamp, som er sundhedsskadeligt for mennesker, kan der være en række andre ubehagelige konsekvenser forbundet med dårlig kælderlugt.

For det første kan kælderlugten være meget ubehagelig for dem, der bor i boligen. Mange mennesker oplever at få kvalme, hovedpine eller allergi, hvis der er en dårlig kælderlugt. Det kan i sig selv være et stort problem og være med til at forringe livskvaliteten for de mennesker, der lever under det.

Derudover kan en dårlig kælderlugt sætte sig i tøj, møbler og andre ting, og det kan være enormt svært at slippe af med den lugt igen. Man risikerer altså at få ødelagt de ting, man opbevarer i kælderen.

Sidst men ikke mindst kan en betydelig konsekvens ved dårlig kælderlugt være, at boligen bliver svær at sælge. En bolig med ubehagelig kælderlugt vidner om fugt og skimmelsvamp, hvilket bestemt ikke er en fordel, når man skal sælge. Selv hvis kælderlugten ikke skyldes fugt og skimmelsvamp, er den dårlige lugt en klar ulempe, når man skal sælge.

Sådan slipper man af med den dårlige kælderlugt

For at komme problemet til livs er det nødvendigt at finde frem til kilden til den dårlige kælderlugt. Finder man ikke frem til kilden, er der en vis sandsynlighed for at lugten vender tilbage igen og igen. Kan man derimod identificere kilden, er der som regel gode muligheder for at få has på problemet.

Skyldes den dårlige kælderlugt fugt eller skimmelsvamp, kan det være en god idé at finde ud af, hvorfor det er opstået. Skyldes det, at kælderen bliver brugt til menneskelige aktiviteter eksempelvis tøjtørring eller beboelse? Skyldes det opstigende grundfugt? Eller skyldes det noget helt tredje?

Problemet kan være simpelt og eventuelt løses ved at være bedre til at lufte ud eller holde den rette temperatur i rummet. Det kan også være mere vanskeligt såsom opstigende grundfugt, hvor det er nødvendigt med en mere professionel løsning som for eksempel elektro-osmose eller langbølgemetoden.

For at få den dårlige kælderlugt i luften væk kan man vælge at placere nogle skåle med eddike i rummet. Der findes også nogle lugtfjernere, som kan absorbere den dårlige kælderlugt. Derudover findes mange andre tips og tricks, men finder man ikke kilden og får gjort noget ved det, vil den dårlige kælderlugt med stor sandsynlighed vende tilbage igen og igen.