Fugt i huset forringer boligens værdi
Det er ikke ualmindeligt at opleve problemer med fugt i huset. Der kan nemlig være mange grunde til indtrængning af fugt i boligen. Først og fremmest kan dine problemer skyldes opstigende grundfugt og dermed fugt i murværket. Dog kan kondensvand, indtrængende regnvand, dårlig isolering eller fugt fra husets kælder også være skyld i fugtighed i hus.
Fugt i huset forringer værdien af huset, men det kan også skade beboernes helbred. Derfor kan det klart anbefales at få lavet fugtsikring af din bolig, før indtrængende fugt bliver et reelt problem.
I forbindelse med fugt er forbyggelse den mest effektive løsning. Forhindrer du fugt i at trænge ind, inden det er blevet et reelt problem, kan du nemlig spare både penge og tid på udbredringer.
Fugtrapport ved køb og salg af bolig
Skal du købe eller sælge en bolig, er det en rigtig god idé at få udarbejdet en fugtrapport. Dette kan nemlig både være en fordel for køber og for sælger.
Som sælger kan værdien af dit hus nemlig stige, hvis du har et dokument, som blåstempler kælderen til beboelse. På den anden side har du som køber et godt grundlag for et afslag i prisen, hvis der er fugt i boligen, som ikke fremgik af salgsopstillingen.
Fordele med en fugtrapport
- Det bliver lettere at komme frem til en retfærdig pris
- Eventuelle fugtskaders omfang tydeliggøres
- Pris og tidshorisont på løsning af eventuelle skader fastsættes
Med en fugtrapport vil det blive tydeliggjort, om der er fugt i huset. Og dermed kan køberen blive klar over, hvad det vil koste at løse problemet. Desuden vil du få en tidshorisont over, hvornår kælderen endnu engang bliver beboelig.
Pletreparation er et no-go
Hvis du ikke har formået at fugtsikre din bolig, før fugten trængte ind, er det vigtigt, at du vælger den rette løsning. Der findes nemlig flere forskellige metoder, hvormed en fugtskade kan repareres.
Selvom det kan virke fristende, er det i de fleste tilfælde en rigtig dårlig idé at gå efter en pletreparation. På trods af at dette er billigere og lettere at gå til, vil det sandsynligvis koste dig dyrt i sidste ende.
Bliver skaden kun udbedret i et lille område, kan du være næsten sikker på, at fugten blot trænger ind et andet sted. Vil du undgå at fugt bliver et tilbagevendende problem, kan det derfor anbefales, at der bliver taget ordentlig hånd om problemet fra starten af.
Hvordan kan fugt i huset spottes?
Da fugt i boligen kan have store konsekvenser, bør du være opmærksom på eventuelle tegn på fugt. Når du skal spotte fugt, kan du gøre brug af dine sanser. Fugt kan nemlig typisk enten ses, lugtes eller mærkes.
Du kan blandt andet gå efter disse pejlemærker, når du skal undersøge for fugt i boligen:
- Puds og maling skaller af væggene
- Mørke plamager på vægge eller gulv
- Maling, der bobler op fra væggene
- Skimmeldannelser på beklædning af vægge
- Fugtskjolder
- Muggen lugt
- Klamme og kolde vægge
- Fugtskader på de møbler og det inventar, der er opbevaret i rummet
Når du kigger efter fugt i dit hus, er der nogle rum, der er mere oplagte end andre. Dette gælder blandt andet kælderen, da denne konstant er i fugtige omgivelser. Den jord, der omgiver kælderen, indeholder nemlig vand, som kan trænge ind i kælderen.
Desuden er badeværelset et rum, som man bør være ekstra opmærksom på. Her er der nemlig store temperaturændringer i løbet af dagen, hvilket kan føre til kondens.
Ydermere kan der være revner eller huller i fugerne. Er dette tilfældet kan vand trænge ind her og ødelægge gulve og vægge. Fugt i boligen af denne slags kan ikke altid ses, men ikke desto mindre kan den udrette store skader.
Få et godt indeklima i huset – kom fugten til livs
Fugt i huset kan naturligvis komme udefra. Dette kan ske som følge af mangler eller fejl på konstruktionen. Eller det kan ske, hvis dit hus ligger for foden af nedadskrånende terræn. Dog er der også visse ting, som du selv kan gøre, hvis du vil mindske risikoen for fugt i dit hjem.
Fugtighed i hus kan nemlig ligeledes opstå indefra som følge af den livsstil, man fører. Her har du i høj grad mulighed for selv at skride ind i forhold til at mindske risikoen for dannelse af fugt i huset.
Her får du 5 tips til at mindske risikoen for fugt i huset:
- Luft ud flere gange dagligt
- Lad aldrig boligen blive nedkølet
- Åbn vinduerne, når du laver mad for fuld damp
- Placer ikke møbler op ad kolde vægge
- Tør ikke tøj indendøre
Hvis du ofte går i mod de ovenstående råd, kan det føre til, at der udvikler sig fugt i boligen. Fugt i boligen kan medføre gener, som for eksempel irriterede slimhinder, men det bliver for alvor et problem, når der udvikler sig følgeskader.
Følgeskader kan nemlig være mug, svamp eller råd i boligens konstruktion samt møbler og tøj. Nogle mennesker reagerer kraftigt på skimmelssvamp, og det kan ikke anbefales at bo i et hus, der er hårdt plaget. Før en kælder eksempelvis bliver beboelig igen, er det derfor nødvendigt at få hjælp fra fagfolk.
Sådan løses fugt i huset
Hvis du kan konstatere, at din bolig sandsynligvis er ramt af fugt, bør du tage kontakt til fagfolk. Eksperterne har nemlig metoder til at løse problemer med fugt, og kan ligeledes fugtsikre dit hus, så fugt i huset ikke bliver et problem en anden gang.
Fugttjek
Har du mistanke om fugt i boligen, kan det godt betale sig at få udført et fugttjek. På den måde kan fagfolk nemlig afgøre, om du rent faktisk har grund til bekymring. Desuden kan du få et overblik over hvilke løsningsmuligheder, du har til rådighed.
Et fugttjek vil typisk indebære følgende:
- Måling af fugt. Ved hjælp af måleinstrumenter kan fugtigheden i huset eller fugt i vægge måles. Denne metode kan afgøre, hvor slemt det står til i forhold til fugt i huset. En metode som denne kan være praktisk, da ikke alt fugt i boligen er synligt.
- Dine løsningsmuligheder. Når eksperterne har fået et overblik over problemet, vil det være muligt at opstille et vist antal muligheder for løsninger. Dine løsningsmuligheder kommer an på problemets omfang, samt hvordan din bolig er udformet.
- Tilbud på opgaven. Efter at problemet er blevet tydeliggjort, og du har fået dine løsningsmuligheder, vil du modtage et tilbud på opgaven. På den måde kan du afgøre, hvordan du vil gribe problemet an.
Hjælp fugten med at slippe ud af huset
Oplever du småproblemer med fugtighed i huset, kan du selv arbejde på at lede fugten væk. Jo før du reagerer på problemet, jo nemmere vil det nemlig blive for dig både økonomisk og tidsmæssigt.
- Få styr på ventilationen – Ved brug af ventilationsriste eller en friskluftventil giver du fugt i huset en mulighed for at slippe ud.
- Fugtpose – Hjælper med at opsamle noget af den fugt, der ikke kan slippe væk.
- Husk at sætte varme på – Varme er med til at holde huset tør og mindsker risikoen for dannelse af fugt.
- Lad væggene ånde – Diffusionsåben maling hjælper fugten med at slippe igennem, så den ikke sætter sig i væggene.
- Tjek brønde og afløbsledninger – Hvis rør og ledninger, der fører regnvand væk fra huset, er stoppet til, kan det være medårsag til fugt i boligen.