Derfor skal kælderen fugtisoleres

Har du ikke fugtisoleret hjemmet? Har du mistanke om fugt i kælderen? Så handler det om at få installeret fugtisolering hurtigst muligt. Fugtproblemer i kælderen fører oftest til fugtskader. I sidste ende kan dette betyde råd og i værste fald skimmelsvamp.

Råd ødelægger byggematerialet i dit hus, og med tiden bliver dit hjem usikkert. Råd spreder sig, ligesom fugt gør, og vil derfor ikke kun påvirke den ramte del. Råd ses typisk i kældre og huse, som ikke har fugtisolering.

Skimmelsvamp er farligt og kan forårsage astma og vedvarende allergier. Skimmelsvamp er ikke altid let at få øje på, da den kan have samme farve som det sted, hvor den vokser. Ligeledes kan så tyndt et lag være dækket, at den næsten ikke er til at få øje på. Skimmelsvamp kan vokse både på overflader og i hulrum.

Gør det nemt for dig selv

Bestil 3 uforpligtende tilbud på din fugtskade

Så er du også sikker på at få den bedste pris på opgaven!

Fugtisolering er en relativ billig sikring mod disse konsekvenser af fugt. I Danmark er det specielt kældre, der er udsatte for fugt og behøver fugtisolering.

 

Symptomer på skimmelsvamp

Som nævnt ovenover er skimmelsvamp en af de følgeskader, der kan komme, i forbindelse med fugt. Begynder skimmelsvamp at gro i dit hjem, vil det ikke længere være sundt at bo der. Dog er der stor forskel på, hvor påvirket man bliver af skimmelsvamp.

Folk, som allerede døjer med allergi, vil i mange tilfælde opleve flere symptomer i forbindelse med skimmelsvamp. Lægger du mærke til, at du i en periode bliver oftere syg, end du plejer at være, kan dette også være et tegn på skimmelsvamp.

Nogle af de symptomer, som man kan opleve, er følgende:

  • Tilstoppet næse
  • Kløende øjne
  • Hovedpine
  • Træthed
  • Svimmelhed
  • Koncentrationsbevær
  • Hukommelsessvigt
  • Astma

Ingen af ovenstående symptomer er rare at døje med, og derfor er det vigtigt, at du reagerer, hvis du har mistanke om fugt i din kælder. Da fugt ikke altid er let at spotte, er det nødvendigt, at du kontakter fagfolk.

Det er ikke alle fugtskader man kan se, men de skjulte fugtskader påvirker stadig dit helbred. Derfor er det vigtigt, at der bliver handlet på problemet, så snart mistanken opstår.

 

Fugtisolering af kælderen

Hvis man lægger mærke til fugtige overflader i kælderen, er det en god idé at undersøge hele kælderen og resten af huset.

Isolering kældervæg og isolering af kældergulv er yderst vigtigt, da kælderen er det mest udsatte sted på huset. Årsagen hertil er, at vi ofte bruger kælderen til formål, der kan være medvirkende til fugtdannelse. Mange bruger for eksempel ofte et kælderrum til vaske- og tørrerum, hvilket gør luften mere fugtig.

Kælderen er også udsat på grund af den naturlige vandsamling, der altid er ved kældervæggens ydersider. Uden fugtisolering trænger vandet gennem ydervæggene. Jorden omkring huset er fugtig grundet regn og den almindelige jordfugt. Derfor er kældre udsatte.

Som du kan høre, er det vigtigt med fugtisolering af kælderen. Der findes flere forskellige teknikker, som kan anvendes til fugtisolering. Læs mere om disse nedenfor.

 

Metoder til fugtisolering af kældre

Der findes flere forskellige måder, man kan fugtisolere kælderen på. Mange tror, at fugtisolering kræver et stort gravarbejde rundt om huset, men sådan er det ikke. Nogle metoder som for eksempel opfangsdræn kræver udgravning, men de fleste metoder til fugtisolering kan foretages indefra.

En af de mest anvendte måder, når det gælder fugtisolering, er at lægge en fugtspærre i muren. På den måde bliver vand og fugt holdt ude af revner og andre mulige veje ind. Sommetider er det dog ikke den bedste løsning at lave en fugtspærre. Man risikerer nemlig at flytte problemet til et andet sted i boligen.

Vi anbefaler, at man får foretaget fugtisolering i kælderen ved hjælp af enten elektroosmose eller langbølger. De to metoder har en del til fælles, da de begge er effektive og kræver et minimalt indgreb. Desuden fjerner de årsagen til problemet, hvis der er fugt.

Langbølgemetoden

Fugtisolering ved langbølgemetoden virker ved, at en lille boks udsender langbølger, som aktiverer vandmolekylerne i væggens kapillargange. Herefter vil tyngdekraften få vandmolekylerne til at sive ned igennem væggen og ud i jorden.

Langbølgemetoden er en forholdsvis billig metode, men er dog langsomtvirkende. Er der en meget høj fugtprocent i kælderen, er denne metode derfor ikke anbefalet i forbindelse med fugtisolering.

 

Elektroosmose

Ved elektroosmose sættes der også en lille boks op samtidig med, at der lægges kabler hele vejen rundt i en smal rille i kældermuren. Herefter foregår fugtisolering ved elektroosmose på følgende måde:

  1. Boksen sender svage jævnstrømsimpulser ind i murværket.
  2. Vandet i væggen bliver positivt ladet.
  3. Det positivt ladede vand i væggen vil således blive tiltrukket af det negativt ladede jordspyd.
  4. Jordspyddet sættes i jord uden for fundamentet.
  5. Vandet bliver ledt væk fra boligen.

Denne metode virker hurtigere end langbølgemetoden. Derfor anbefales fugtisolering, med en løsning som denne, i huse med store fugtproblemer.

 

Hvornår skal jeg fugtisolere?

Fugtisolering bør være en prioritet for dig, hvis du ikke allerede har sikret dit hjem og din kælder mod fugt. Ved du ikke, om du har fugtisolering, så kontakt fagfolk, som kan rådgive dig. Er du i tvivl om husets fugtisolering er god nok, kan du undersøge følgende:

  • Fugtpletter. Det mest tydelige tegn på fugt er, hvis du kan se fugtpletter eksempelvis på væggene.
  • Farveændringer. Ser du, at vægge eller gulve har underlige farver, så kan det være vedvarende fugt forårsaget af dårlig fugtisolering.
  • Dråber og vandsamlinger. Kan du se tydelige dråber eller vandsamlinger på ydervægge og kældergulve, så virker din fugtisolering ikke, som den skal. Du skal derfor hurtigt muligt kontakte eksperter, som kan hjælpe dig.
  • Dårlig og rådden lugt. Hvis der er dårlig eller rådden lugt i din kælder, kan det skyldes fugt eller råd. Med tiden bliver fugt nemlig til råd og skimmelsvamp.

Lægger du mærke til nogle af de overstående symptomer, er det tegn på dårlig eller manglende fugtisolering. Dertil kan isolering af kældergulv eller isolering af kældervæg være nødvendig.

 

Fugttjek af din kælder

Hvis du har mistanke om fugt i din kælder, er det en rigtig god idé at få foretaget et fugttjek. Med et fugttjek kommer et hold eksperter nemlig ud og besigtiger din kælder. På den måde bliver det tydeliggjort, om fugtisolering er nødvendigt, eller om der er fugtskader, der skal udbedres.

Et fugttjek kan foregå på følgende måde:

  • Fugtmåling. Ved hjælp af eksperternes måleinstrumenter kan fugtigheden i kælderen samt fugt i vægge måles. På den måde kan fugtskader, som ikke kan ses med øjet, blive opdaget.
  • Tilgængelige løsningsmuligheder. Efter at problemets omfang er blevet afsløret, vil du blive præsenteret for de løsningsmuligheder, som er tilgængelige. Løsningsmulighederne kommer blandt andet an på problemets omfang, samt hvad der er muligt i din specifikke kælder.
  • Tilbud på opgaven. Når du er blevet præsenteret for dine løsningsmuligheder, vil du modtage tilbud på opgaven. På den måde kan du afgøre hvilken fugtisolering, der bedst kan betale sig for dig.

Når du vælger hvilken metode, der skal tages i brug, bør du ligeledes have øje for fremtiden. Bliver der blot udført en pletreparation, kan du være ganske sikker på, at fugten vil trænge ind et andet sted.

Skal du undgå, at problemet med fugt i kælderen bliver ved med at vende tilbage, er det vigtigt, at den fugtsikring, der bliver foretaget, afhjælper årsagen til fugtdannelsen. Stopper du årsagen til fugtdannelsen, vil du nemlig også stoppe dine fugtproblemer.

 

Gør det nemt for dig selv

Bestil 3 uforpligtende tilbud på din fugtskade

Så er du også sikker på at få den bedste pris på opgaven!