Skimmelsvamp gror i et fugtigt klima

Svimmelsvamp gror steder med fugtproblemer. Dette vil ofte sige kælderen, badeværelset eller køkkenet. For at skimmelsvamp kan vokse, skal tre betingelser være opfyldt.

For at skimmelsvamp kan vokse, skal der være:

 1. Organisk materiale
 2. Ilt
 3. Fugt

De to første betingelser for skimmelsvamp er allestedsværende, der er nemlig organisk materiale og ilt overalt. Dette betyder, at det er tilstedeværelsen af fugt, der afgører, om der for eksempel kan gro svamp i vindueskarmen. Bare der er lidt fugt til stede, kan sporerne spire, og så opstår problemet.

Det vil sige, at når man skal fjerne skimmelsvamp, skal man i virkeligheden mindske mængden af fugt, der hvor skimmelsvampen gror. Mindsker man ikke mængden af fugt, vil problemet vende tilbage kort efter afvaskningen.

 

Er skimmelsvamp skadeligt?

Skimmelsvamp bliver først skadeligt, når det kommer ind i hjemmet. Der findes utallige arter af skimmelsvamp, og de kan se ret forskellige ud. Oftest kan du dog spotte skimmelsvamp ved at kigge efter mørke misfarvninger på væggen.

Hyppigst ses skimmelsvamp på væg ved hvide, sorte, grønne eller brune mærker. Desuden kan man typisk finde skimmelsvamp i diverse hjørne i hjemmet. Skimmelsvamp i vindueskarm er ligeledes meget udbredt.

De alvorligste skimmelsvampeskader er oftest dem, der er skjult. Skimmelsvamp spreder sig via organiske materialer samt murværk og beton. I disse tilfælde får man et skadeligt indeklima, da skimmelsvampen udsender farlig svampegift.

Er du i tvivl om, du har skimmelsvamp i hjemmet?

Her er 7 tegn på, at du skal have fjernet skimmelsvamp:

 • Problemer med vandet og afløbet kan give mug eller skimmelsvamp. Mug eller svamp kan ligeledes opstå, hvis din kælder har stået i vand på grund af en oversvømmelse
 • Nedløbsrør og tagrender, der fyldt med skidt
 • Åndedrætsbesvær, såsom at hive efter vejret og følelsen af, at brystet strammer
 • Dårlig ventilation i hjemmet
 • En luftfugtighed, der er over 70% uden udluftningsmuligheder
 • Dug på ruderne og kolde flader med kondensvand
 • Anderledes lugt forskellige steder i hjemmet

Oplever du nogle af disse tegn, kan det tyde på, at du har problemer med skimmelsvamp. Hvis du har haft vandskader, bør du være særlig opmærksom på at holde øje med disse tegn. Formentlig vil der nemlig komme skimmelsvamp, hvis der ikke er blevet affugtet ordentligt i forbindelse med skaden.

Afhængig af, hvor fugtigt der er, kan skimmelsvamp hurtigt vokse til et stort problem inden for bare én til to uger.

 

Hvordan fjerner man skimmelsvamp?

Hvis du har fundet tegn på skimmelsvamp i vindueskarm, skimmelsvamp på væg eller måske skimmelsvamp badeværelse, er det vigtigt, at du skrider til handling. Det første du bør gøre, er at fjerne fugten, som er selve årsagen til problemet. Det er derfor vigtigt, at du starter med at lufte ud i de rum, hvor problemet befinder sig.

Er det kun et mindre område, som er inficeret, kan du godt selv fjerne skimmelsvampen. Du bør dog være varsom, da skimmelsporene let kan sætte sig et nyt sted. Sker dette vil de begynde at vokse her, hvis der stadig er fugtigt.

For at kunne fjerne skimmelsvamp, skal man enten bruge desinficerende midler som Rodalon og Klorin eller et skimmelbekæmpende middel som Protox. Det er ofte nødvendigt at male efter fjernelsen af skimmelsvamp. Dette gør man for at slippe af med den misfarvning, som skimmelsvampen har medført.

Metoden til at fjerne skimmelsvamp er altså følgende:

 1. Luft ud – giv fugten en mulighed for at slippe væk
 2. Fjern skimmelsvampen med desinficerende midler
 3. Mal efterfølgende for at slippe af med misfarvning fra skimmelsvampen

 

Fjern skimmelsvamp på større områder

Skal man fjerne skimmelsvamp på større områder, anbefaler vi, at man tager kontakt til et professionelt firma. Især hvis du har mistanke om, at svampen har bredt sig til eksempelvis etageadskillelser, isolering, hulrum eller lignende, er det vigtigt, at du kontakter fagfolk.

Problemet kan nemlig vise sig at være større, end det ser ud til. Og her er det vigtigt, at der bliver gjort et professionelt stykke arbejde.

 

Undgå sundhedsfaren – fjern skimmelsvamp

Hvis du oplever træthed, ondt i hovedet, hukommelsessvigt eller problemer med din koncentration, bør du undersøge for skimmelsvamp. Føler du, at du har influenza-lignende symptomer eller høfeber, kan det ligeledes være tegn på skimmelsvamp.

Skimmelsvamp viser sig typisk ved følgende symptomer:

 • Træthed
 • Ondt i hovedet
 • Hukommelsessvigt
 • Koncentrationsbesvær
 • Tilstoppet næse
 • Svimmelhed
 • Åndedrætsbesvær
 • Hoste
 • Halsbetændelse
 • Astma

Da nogle mennesker er mere modtagelige end andre, er det ikke sikkert, at alle i boligen har gener. Bare fordi alle ikke reagerer, betyder det dog ikke, at skimmelsvampen ikke er sundhedsskadelig.

Skimmelsvamp påvirker i høj grad luftvejene, og derfor er det vigtigt, at få svampen fjernet. Desuden kan skimmelsvamp ende med at give hudproblemer og eksem. Derfor bør man være opmærksom på kløen i huden eller hududslæt, da dette også er tegn på skimmelsvamp i boligen.

Fjern skimmelsvamp i tide. Man kan nemlig risikere at udvikle allergi, hvis man er udsat for skimmelsvamp over en længere periode.

Fjern skimmelsvamp ved at fjerne fugten

Som skrevet længere oppe, er det forholdsvis nytteløst at fjerne skimmelsvamp, hvis der eksempelvis stadig er fugt i vindueskarm. I disse tilfælde, vil det blot være et spørgsmål om tid, før problemerne vender tilbage.

Når det gælder at fjerne skimmelsvamp, anbefaler vi derfor, at man finder årsagen til, hvorfor skimmelsvampen er opstået. Formår man, at eliminere årsagen har man nemlig sikret sig, at fugten ikke vender tilbage af denne vej.

 

Livsstilsfugt

I nogle tilfælde opstår fugtproblemer som følge af det, der kaldes for livsstilsfugt. Livsstilsfugt er fugt, der opstår på grund af mennesker og deres levevaner. Det vil sige, hvis man bader uden at lufte ud, laver mad uden brug af emhætte eller tørrer tøj indendørs.

Fælles for alle disse ting er, at problemet kan løses ved hjælp af udluftning eller affugter.

Vil du mindske risikoen for livsstilsfugt, kan du blandt andet følge disse råd:

 • Luft ud flere gange dagligt – specielt efter et bad
 • Lad aldrig boligen blive nedkølet
 • Åbn vinduerne eller tænd emhætten, når du laver mad for fuld damp
 • Placer ikke møbler op ad kolde vægge
 • Tør ikke tøj indendøre

 

Konstruktionsfugt

Hvis problemet er konstruktionsfugt, er situationen en anden. Konstruktionsfugt er fugt, der opstår et sted i bygningen, hvis der er fejl eller mangler på konstruktionen. Dermed kan du ikke mindske risikoen for konstruktionsfugt ved at ændre din livsstil.

Konstruktionsfugt kan blandt andet opstå ved:

 • En fyldt eller utæt tagrende
 • Utætheder i taget
 • Opstigende grundfugt
 • Forkert fugtisolering
 • Revner i fugerne på badeværelset

Hvis du har mistanke til, at dit hus lider under én eller flere af disse skavanker, er det en god idé at få en håndværker ud at kigge på boligen. På den måde kan du nemlig undgå at skulle døje med problemer med fugt og skimmelsvamp.

 

Kontakt fagfolk

Når du skal fjerne skimmelsvamp, er det en god idé at tage kontakt til fagfolk. På den måde er du nemlig sikker på, at du kan få skaderne udbedret og fugtsikret dit hjem. Når man skal fjerne skimmelsvamp, gælder det nemlig i høj grad om at fjerne fugten i hjemmet.

Sommetider er skaderne større, end man kan se med det blotte øje. Derfor kan det være praktisk, at få foretaget et fugttjek. På den måde vil fugten i hjemmet nemlig blive målt, og det kan fastslås, hvor galt det egentlig står til.

Skimmelsvamp er hverken sundt for beboernes helbred eller husets konstruktion. Derfor er det vigtigt, at problemet bliver løst hurtigst muligt.