Forebyg før der opstår skimmelsvamp

Har du fugtproblemer i hjemmet, er det vigtigt med en ordentlig forebyggelse, inden der opstår skimmelsvamp. Da skimmelsvamp er sundhedsskadeligt, anbefaler vi, at du får løst fugtproblemerne, inden de udvikler sig.

Skimmelsvamp er afhængig af fugt for at kunne gro. Derfor er den bedste forbyggelse af skimmelsvamp at sørge for, at der ikke er fugt i huset. Dette gør du for eksempel ved fugtisolering af kælderen.

Der findes flere forskellige metoder, når det gælder fugtisolering, og det kan være med forskel hvilken metode, der er den rigtige. Når det gælder fugtsikring, kan det dog godt betale sig at være grundig fra starten af.

Gør det nemt for dig selv

Bestil 3 uforpligtende tilbud på din fugtskade

Så er du også sikker på at få den bedste pris på opgaven!

Foretager du kun en pletreparation, kan det nemlig føre til at skimmelsvamp hurtigt vender tilbage igen. Vil du spare både tid og penge, handler det derfor om at vælge en effektiv løsning til at starte med.

 

Undersøg tegn på skimmelsvamp

Har du den mindste fornemmelse af, at der er skimmelsvamp, bør du undersøge problemet nærmere. Skimmelsvamp opstår dog ofte i lukkede konstruktioner. Derfor kan det være vanskeligt at opdage skimmelsvamp, før skaden er sket.

Hvis der er skimmel på væggene, er det let selv at finde problemet, men hvis skimmelsvamp er skjult i væggen, gulvet eller lignende, er det straks værre. Har du mistanke om skimmelsvamp, anbefaler vi derfor, at du tager kontakt til en ekspert i at fjerne skimmelsvamp.

En mistanke om skimmelsvamp i huset kan blandt andet opstå, hvis du i en periode er mere syg, end du plejer at være. Et dårligt indeklima kan nemlig gøre, at småskavanker blomstrer op på ny. Desuden kan skimmelsvamp afsløres, hvis lugten i din bolig har ændret sig.

Svamp i væggen eller skimmelsvamp i huset er en følgeskade af fugt. Hvis du er nervøs for, at der er skimmelsvamp i din bolig, er det derfor en god idé at kigge efter tegnene for fugt.

Du kan opdage fugt i boligen ved at kigge efter følgende:

  • Puds og maling skaller af væggene
  • Mørke plamager på vægge eller gulve
  • Maling, der bobler op fra væggene
  • Skimmeldannelser på beklædning af vægge
  • Fugtskjolder
  • Muggen lugt
  • Klamme og kolde vægge
  • Fugtskader på de møbler og det inventar, der er opbevaret i rummet

Har du opdaget et eller flere af disse tegn, er chancen for, at der er fugtproblemer i din bolig relativt stor. Derfor kan det være en god idé at kontakte fagfolk, som kan lave et fugttjek af din bolig.

 

Hvordan opstår skimmelsvamp?

Skimmelsvamp gror kun i organiske materialer. Derfor opstår skimmelsvamp oftes i kælderen, badeværelset, soklerne eller på loftet. Det kan ofte spores i hjørner og vindueskarme på grund af dårlig fugtisolering.

Skimmelsvampene gror bedst i et hus med dårligt indeklima og meget fugt. Selv hvis du finder de første tegn på skimmelsvamp, kan dette fænomen være svært at forebygge i mod. Da skimmelsvampen kan være skjult, kan det være vanskeligt at vide, om alt er blevet fjernet.

Skimmelsvampens sporer gør kun skade, hvis de spirer og på den måde danner skimmel. En kombination af høj luftfugtighed og fugt kan således få svampen til at spire overalt på organiske materialer.

En høj fugtighed kan også få skimmel til at vokse på beton. Forebygges det ikke, kan skimmelsvampen vokse sig stor på bare en uge.

 

Symptomer på skimmelsvamp

Skimmelsvamp er ikke godt for helbredet, og kan udmønte sig i mange forskellige symptomer. Hvis du i forvejen er plaget af allergi, vil du typisk være mere påvirket af symptomerne, end andre mennesker. Det er nemlig meget forskelligt, hvordan personer reagerer.

Nogle af de symptomer, som du kan opleve som følge af skimmelsvamp, er følgende:

  • Kløende øjne
  • Træthed
  • Koncentrationsbesvær
  • Astma
  • Tilstoppet næse
  • Hovedpine
  • Svimmelhed
  • Hukommelsessvigt

Fugt (og dermed råd og skimmelsvamp) kan således påvirke både din bolig, men også dit helbred. Derfor er det vigtigt, at du reagerer hurtigt, hvis du har mistanke om skimmelsvamp i huset.

 

Undgå sundhedsskader

Skimmelsvamp i huset kan være sundhedsskadeligt og giver et meget dårligt indeklima. Derfor er det vigtigt, at man forebygger skimmelsvamp, inden det skader familiens helbred. Skimmel og fugt kan blandt andet føre til koncentrationsbesvær, hovedpine og træthed. Desuden kan det give irriterede slimhinder og i værste tilfælde føre til vedvarende allergi og astma.

Skimmel giver oftest irritationer i hoved og øjne, der medvirker træthed og koncentrationsbesvær. Det øger din risiko for at få luftvejsinfektioner i både næse og øvre luftveje. Skimmelsvamp kan i visse tilfælde også føre til hududslæt.

Har du allergi i forvejen, vil dine symptomer blive forværret ved at leve i et hus med fugt og skimmel. Skimmel irriterer luftvejene, og man er også mere tilbøjelig til at få halsbetændelse. Selv den værste skimmel kan være umulig selv at registrere.

Skimmelsvampene kan gro overalt i dit hjem og vokser ubesværet, hvis bare der er fugt. Ved en gennemgang af dit hjem, kan det vurderes, hvad der kan gøres for at forebygge skimmelsvamp i huset.

 

Gode råd til forebyggelse af skimmelsvamp

Nedenfor kan du se 10 gode råd, som du kan bruge, hvis du gerne vil undgå skimmelsvamp i huset:

  1. Tør aldrig dit tøj indenfor – lad det hellere tørre ude
  2. Luft ud for at få et bedre indeklima med frisk luft to gange dagligt
  3. Husk at lufte ud hver gang du tager et bad
  4. Sørg for at dine fuger mellem fliserne er vandtætte
  5. Benyt emhætte til udsugning af damp ved madlavning
  6.  Tør vinduernes overflader af, da der her kan være fugt og dermed kondens
  7. Hold altid hjemmet tørt, da skimmelsvamp vokser med en fugtighed på 80 procent
  8. Det er vigtigt, at dine afløb ikke er utætte, og at vandet løber den rigtige vej
  9. Vær opmærksom på om udsugningen virker, og ventilerne er renset
  10. Få undersøgt om boligen er fugtisoleret, som den skal

Svamp i huset kan nemlig opstå på mange forskellige måder. Fugt kan dannes som følge af fejl eller mangler på husets konstruktion, men fugtdannelse kan også komme an på den måde, som du lever på.

Den fugt som kommer indefra, kan du i høj grad mindske ved at følge overstående råd. Desuden kan du sørge for, at den fugt, som så bliver dannet, bliver ledt ud af huset igen. Dette er vigtigt, hvis du vil undgå skimmelsvamp i huset.

 

Forebyg skimmelsvamp og øg boligens værdi

Skimmelvækst hæmmer naturligt boligens værdi, og derfor kan det være en god investering med fugtsikring. På den måde kan du nemlig undgå, at der kommer skimmelsvamp i huset.

Hvis du har mistanke om fugt, bør du få foretaget et fugttjek. Under et fugttjek vil der blive gjort brug af måleinstrumenter, som kan afgøre niveauet af fugt. Desuden vil du blive præsenteret for løsningsforslag og priser for disse.

Et fugttjek indebærer typisk:

  • Måling af hvilket fugtniveau, der er i kælderen
  • Undersøgelse af hvor fugten kommer fra
  • Vurdering af hvordan problemet kan fjernes
  • Pris på løsningsmulighederne
  • Tidshorisont for at fjerne fugten, herunder hvornår istandsættelse af kælderen kan påbegyndes

Råd og skimmelsvamp i huset er ikke sådan at spøge med. Hvis du har mistanke om fugt i boligen, bør du derfor tage kontakt til en ekspert så hurtigt som muligt. Svamp i vægge og skimmelsvamp i huset kan udvikle sig i løbet af få uger. Derfor er det vigtigt, at der bliver gjort noget ved problemet så hurtigt som muligt.

Husk at vælge den rette løsning, så du kan få bugt med din fugt.

Gør det nemt for dig selv

Bestil 3 uforpligtende tilbud på din fugtskade

Så er du også sikker på at få den bedste pris på opgaven!