Sådan fugtsikrer du din kælder
På baggrund af analyser ved vi, at der er problemer med opstigende grundfugt i 90% af alle danske kældre. Har man problemer med fugt i kælderen, er det ikke bare sundhedsskadeligt at bruge rummet, det nedbringer også husets værdi.
Derfor er det en god idé at foretage en fugtsikring, hvad enten du skal blive boende, eller du går med planer om at sælge boligen. Har du mistanke om fugt i kælderen, anbefaler vi derfor, at du får foretaget et fugttjek af kælderen.
Hvis fugttjekket viser, at du har problemer med fugt i kælderen, er der disse 5 grundlæggende metoder til fugtsikring:
- Omfangsdræn og pumpebrønd
- Fysisk fugtspærre
- Kemisk fugtspærre
- Elektrodemetoden
- Langbølgemetoden
Prisen på de forskellige metoder til at foretage fugtsikring varierer meget, og der er forskel på, hvor effektive de forskellige løsninger er. Når du skal vurdere, hvad der er nødvendigt i forhold til fugtsikring af din kælder, er det derfor en god idé at snakke med fagfolk.
Naturligvis er det altid et spørgsmål om, hvad der bedst kan betale sig. Dette gælder både rent økonomisk men også i forhold til besværet med tilbagevendende fugtproblemer. Derudover må man tage i betragtning, at fugt kan være skyld i følgeskader som råd og svampe. Skimmelsvampe er ikke godt for helbredet, og nogle personer reagerer kraftigt.
Når det gælder fugtsikring, er det fornuftigt at få gjort arbejdet grundigt fra starten af. På den måde slipper du nemlig for, at du gang på gang skal fugtsikre din kælder, fordi arbejdet kun blev udført halvt, og fugten derfor trænger ind igen.
Hvad er opstigende grundfugt?
Opstigende grundfugt er fugt, som stammer fra vandet i jorden. Da kældre befinder sig under jordoverfladen, vil de konstant være i fugtige omgivelser. Vandet trænger ind gennem de små huller, som opstår i forbindelse med støbning eller brændsel af fundamentet.
Problemet med en fugtig kælder går ikke over af sig selv. Jo ældre huset bliver, jo bedre bliver det nemlig til at holde på fugten. Vil du slippe af med fugten i din kælder, er løsningen derfor en effektiv fugtsikring.
Opstigende grundfugt er dog ikke den eneste grund til, at der kan opstå fugt i en kælder. Fugt kan nemlig også opstå, hvis din bolig opfylder et eller flere af disse punkter:
- Hældende terræn. Er din bolig bygget i et område, hvor terrænet hælder ned mod huset, vil der konstant blive tilført vand via denne vej, hvilket kan give fugtproblemer.
- Tørring af tøj indendørs. Vandet i vasketøj vil fordampe, når det tørrer. Hvis du tørrer tøj indendørs, kan det derfor sætte sig i væggene.
- Tæt vindue uden ventilation. Det er vigtigt, at der er ventilation i kælderen, så den fugtige luft ikke bliver i rummet.
- Opbevaring af inventar. Opbevarer du flyttekasser i kælderen, bør de ikke stilles direkte på gulvet. Desuden er det fornuftigt at have en smule mellemrum til væggen, så den kan ånde.
Tegn på fugt i boligen
Fugt i kælderen skal helst opdages og handles på så hurtigt som muligt. En fugtig bolig kan nemlig føre til råd og svampe, og derfor er det vigtigt, at fugtsikring bliver sat i værk, før beboere og husets konstruktion bliver påvirkede.
Har du mistanke om, at der er fugt i din bolig, bør du gøre brug af dine sanser. Typisk vil du nemlig kunne lugte, føle og se, hvis der er fugt i din kælder. Går du rundt med en mistanke om fugt i boligen, er det dog en god idé at kontakte eksperter, som med sikkerhed kan afgøre boligens stand.
Fugt i boligen kan blandt andet opdages ud fra disse tegn:
- Puds og maling skaller af væggene
- Mørke plamager på vægge eller gulv
- Maling, der bobler op fra væggene
- Skimmeldannelser på beklædning af vægge
- Fugtskjolder
- Muggen lugt
- Klamme og kolde vægge
- Fugtskader på de møbler og det inventar, der er opbevaret i rummet
Fugtsikring – vælg den rette løsning
Problemer med fugt er ikke sådan at spøge med, da det både kan have konsekvenser for dit helbred og for husets konstruktion. Hvis du opdager, at der er fugt i din bolig, bør du derfor få foretaget en fugtsikring så hurtigt som muligt.
Når man skal fugtsikre, er det vigtigt, at der ikke blot bliver lavet en pletreparation. Selvom det kan være fristende kun at udbedre skaden, der hvor boligen er ramt, vil det nemlig typisk betyde, at problemet vender tilbage. Hvis fugtsikringen kun sker i et lille område, kan du nemlig være forholdsvis sikker på, at fugten blot finder et andet sted at trænge ind.
Når det gælder fugtsikring, kan det derfor godt betale sig at vælge en ordentlig løsning til at starte med. På den måde sparer du nemlig både tid og penge, da du ikke endnu engang skal rode med fugten i din kælder, fordi den er vendt tilbage.
Når det gælder afhjælpning af fugt og fugtsikring, er det vigtigt, at man finder frem til kilden for fugtdannelsen. Det er nemlig kilden, som man må slå ned på, hvis man vil sikre sig, at fugtproblemet ikke vender tilbage.
Bestil et gratis fugttjek
Hvis du mistænker, at der er fugt i din bolig, er det en rigtig god idé at bestille et gratis fugttjek. Med et gratis fugttjek kan det nemlig blive gjort klart, om du har grund til bekymring, eller om din bolig er i fin stand.
Et gratis fugttjek indebærer følgende:
- Fugtmåling. Ved hjælp af vores instrumenter kan vi måle fugten i din kælder. Dermed kan det afgøres, om din kælder er sundhedsskadelig at bo i. I en fugtig kælder kan der nemlig udvikle sig råd og svampe.
- Tilgængelige løsningsmuligheder. Efter besigtigelse af din kælder vil du blive præsenteret for de løsningsmuligheder, som er tilgængelige. Disse udarbejdes på baggrund af problemets omfang samt hvilken fugtsikring, der er mulig, i din specifikke kælder.
- Tilbud på opgaven. Slutteligt vil du modtage tilbud på opgaven. På den måde kan du afgøre hvilken fugtsikring, der bedst kan betale sig for dig rent økonomisk.
Udfyld kontaktformularen og bestil et gratis fugttjek, uanset hvor i landet du bor. Fugt er nemlig ikke et problem, som som kun vedrører specifikke områder i landet, og derfor tilbyder vi naturligvis vores service i hele Danmark.
Fugtrapport af din kælder
Vi kan ligeledes udarbejde en fugtrapport af din kælder for 3.980 + moms. Fugtrapporten er særlig nyttig i forbindelse med køb og salg af boliger. På den måde kan du nemlig få klarlagt, hvilken stand kælderen er i.
Det kan have stor betydning for prisen på boligen, hvis man som sælger kan dokumentere, at kælderen er tør og klar til beboelse. Omvendt kan man som køber få et godt argument til at få afslag i prisen, hvis det er dokumenteret, at kælderen skal istandsættes, før den er klar til indflytning.
Ved udarbejdelse af en fugtrapport bliver det tydeliggjort, om kælderen har nogle problemer med fugt. I tilfælde af at en eventuel fugtsikring er nødvendig, vil det ligeledes komme til udtryk, hvor meget det kommer til at koste, hvis man skal problemet til livs, samt hvad tidshorisonten er.
Ikke alle fugtproblemer er synlige. Fugtrapporten er derfor en ekstra sikkerhed for både køber og sælger, fordi den giver klarhed over eventuelle skjulte problemer med fugt. På den måde kan man være sikker på, at kælderens stand stemmer overens med mæglerens udsagn.