Alt du bør vide om luft til luft varmepumper

Alt du bør vide om luft til luft varmepumper

En varmepumpe kan være et godt alternativ til dig, der gerne vil både spare på elregningen og gøre noget godt for miljøet.

En luft til luft varmepumpe er én ud af tre typer: Udover luft til luft, findes der også luft til vand og jord til vand. I denne artikel vil der dog være et fokus på luft til luft varmepumper.

De fleste danskere bruger fjernvarme til at opvarme deres hjem. Det fungerer på den måde, at fjernvarmeselskaber udsender opvarmet vand direkte til de forskellige boliger.

Gør det nemt for dig selv

Bestil 3 uforpligtende tilbud på din fugtskade

Så er du også sikker på at få den bedste pris på opgaven!

Ulempen ved denne varmetype er, at mange anlæg ikke passer i hverken størrelse eller indstilling i de hjem, de er installeret i, og varmen bliver derfor ikke udnyttet ordentligt, hvilket på længere sigt betyder du betaler for varme, som slet ikke bliver brugt i dit hus.

Hvordan fungere en luft til luft varmepumpe?

Før du kan forstå, hvorfor en luft til luft varmepumpe er et så godt alternativ, er det vigtigt, at du forstår, hvordan den fungerer.

Som navnet hentyder til, så omdanner varmepumpen den kolde luft udefra til varmluft, som den fordeler ud i dit hjem. En luft til luft varmepumpe er et godt alternativ til dig, der ikke har det store behov for varme i hjemmet. Effektiviteten i en luft til luft varmepumpe er nemlig lavere end for eksempel en jord til vand varmepumpe, men til gengæld er denne også markant dyrere.

Mens en luft til luft pumpes pris normalt ligger omkring de 20.000 kr. plus installering, ligger en jord til vand varmepumpes pris ofte helt oppe omkring de 100.000 kr. plus installering.

Hvad skal du tænke over, når du installerer din varmepumpe?

Når du installerer din varmepumpe, er der nogle vigtige ting, du skal overveje, inden du tager den endelige beslutning. At omrokere din varmepumpe er både dyrt og besværligt, så ideelt set får du den placeret lige der, hvor du gerne vil have den fra starten af.

En luft til luft varmepumpe laver en svag brummende lyd, og det er derfor bedst, hvis du placerer den i et rum, hvor du ikke befinder dig så tit. Soveværelset eller stuen er derfor udelukket. Det kunne for eksempel være ved et træningsrum, hvor du alligevel har høretelefoner i, eller ved et skab, der kun bruges til opbevaring.

En luft til luft varmepumpe fylder måske ikke meget, men dog lidt. Siden indendørsdelen sidder i loftet, behøves du ikke at bekymre dig så meget om placering, da det er de færreste af os, der har møbler hele vejen op under loftet. I det aspekt fylder den derfor ikke så meget.

Udendørsdelen er til gengæld placeret tættere på jorden og fylder lidt mere end indendørsdelen. Har du derfor steder udenfor dit hjem med meget lidt plads mellem for eksempel hæk og husvæg, er det måske ikke lige der, den skal placeres.

Kan en luft til luft varmepumpe betale sig?

Det kan den absolut. En luft til luft varmepumpe kan hjælpe dig med at spare flere tusinde kroner på din varmeregning, og det tager derfor kun omkring 4-5 år, før din varmepumpe er blevet tjent tilbage igen. Derefter bliver besparelserne kun større. Og hvem kan ikke lide at spare penge?

Ydermere stiger husets værdi også, hvis du har en luft til luft varmepumpe. Tænker du derfor på at sælge på et tidspunkt længere ude i fremtiden, kan du få nogle af de penge tilbage, som du har lagt i huset. En luft til luft varmepumpe er derfor en investering, som sagtens kan betale sig.

Det er dog ikke alle, der sidder inde med 20.000 kr. her og nu, som de kan bruge på en luft til luft varmepumpe. I sådan et tilfælde anbefales det, at du tager et lån i banken for at finansierer din investering.

Det er også en mulighed at tage et online lån, men tager du sådan et, skal du være opmærksom på, at renterne er markant højere, end hvis du tager et lån i banken. Det ender derfor med at tage rigtig lang tid, før din luft til luft varmepumpe har tjent sig selv hjem igen til forskel fra, hvis du tager et lån i banken eller blot køber den uden at tage et lån.

Hvad med vedligeholdelse?

En luft til luft varmepumpe er meget nem at vedligeholde. Den kræver ikke den store viden om, hvordan en varmepumpe fungerer, så selv hvis du ikke føler, du er den bedste handy man, kan du sagtens selv stå for at vedligeholde din varmepumpe. Læs mere på varmepumpe-guide.dk

Føler du dig helt på bar bund, kan du altid ringe efter hjælp fra enten en professionel eller et familiemedlem, der måske ved lidt mere om varmepumper, end du gør.

Mens andre former for varmeinstalleringer skal passes nærmest en gang om måneden, hvis ikke oftere, skal en luft til luft varmepumpe kun vedligeholdes én gang om året.

Hvordan vedligeholder du den så? Det er nemt. Det eneste du skal gøre er at rense filteret.

Oplever du problemer med din varmepumpe, som at du for eksempel ikke føler, at den producerer nok varme, kan det være en god idé at tjekke om, der er kommet for meget skidt i filteret. Udover dette passer sådan en varmepumpe egentlig sig selv.

Hvornår bør du købe en ny luft til luft varmepumpe?

Nogle opvarmningsformer kan holde sig lige så længe som huset, mens andre kun kan holde nogle få år. En luft til luft varmepumpe ligger lidt i mellem.

En standard luft til luft varmepumpe kan holde sig i cirka 10 år. Derefter har varmepumpen mistet størstedelen af sin effektivitet, og vil du gerne have et ordentligt opvarmet hjem, er det nok på tide at købe en ny.

Levetiden afhænger selvfølgelig også af kvaliteten, og vil du ikke have, at du allerede skal udskifte din varmepumpe efter blot for eksempel 7 år, kan det derfor godt betale sig at bruge lidt ekstra penge på en god kvalitets luft til luft varmepumpe.

Gør det nemt for dig selv

Bestil 3 uforpligtende tilbud på din fugtskade

Så er du også sikker på at få den bedste pris på opgaven!

admin

Skriv et svar

Siden er drevet af Linkcia ApS, CVR 39923831, Ingridsvej 70, 4070 Kirke Hyllinge